Hyppää sisältöön

Intiimialueen jäkälöitymissairaudet

Jäkälöitymisihosairauksiksi kutsutaan ihottumia, joissa todetaan ihon paksuuntumista. Näistä tavallisimpia ovat valkojäkälä (lichen sclerosus) ja punajäkälä (lichen planus).

Intiimialueen jäkälöitymissairauksien oireet

Valkojäkälä (lichen sclerosus)

Valkojäkälä esiintyy lähes yksinomaan sukuelinten ja peräaukon alueella. Suomenkielinen nimi tulee sen tyypillisestä ulkonäöstä, jossa nähdään vaaleaa paksuuntunutta arpikudosta. Ihottuma alkaa usein pieninä vaaleina kohoumina, jotka laajenevat vaaleiksi arpijuosteiksi.

Valkojäkälässä naisilla pääoire on intiimialueen kutina, etenkin öisin. Arpeutumisen seurauksena yhdyntäkivut ovat tavallisia. Peräaukon ympärillä oleva arpeuma voi oireilla kutinan lisäksi kipuna ja verisenä vuotona ulostamisen yhteydessä.

Miehillä valkojäkälässä kehittyy usein esinahan sisäpinnalle kiristävä rengas, joka vaikeuttaa sen liikuttelua. Valkojäkälä voi ahtauttaa virtsaputken suuta aiheuttaen virtsasuihkun heikentymistä ja hajoamista.

Punajäkälä (lichen planus)

Punajäkälä on ihosairaus, joka voi esiintyä lähes kaikilla ihoalueilla. Oireita on usein myös sukuelinten alueella ja suun limakalvoilla. Tavallisessa punajäkälässä iholle nousee sinipunertavia laakeita kohoumia. Niiden pinnalla voi nähdä hentoa verkkokuviota.

Punajäkälässä sukuelinten alueella oireena on polttelu, kirvely, kutina ja ihon haavautuminen. Myös peräaukon ympäristö voi haavautua ja aiheuttaa kirvelyä. Iholla esiintyvä punajäkälä oireilee usein kutinana.

Jäkälöitymissairaudet ovat kroonisia ja niiden oireilu on aaltoilevaa.

Intiimialueen jäkälöitymissairauksien aiheuttajat

Intiimialueen jäkälöitymissairauksien syntymekanismi on huonosti tunnettu. Niiden katsotaan kuuluvan autoimmuunitautien ryhmään, joissa elimistön oma puolustusjärjestelmä kääntyy omia soluja vastaan. Valko- ja punajäkälää tavataan yleisemmin keski-ikäisillä naisilla.

Intiivimialueen jäkälöitymissairauksien hoito

Jäkälöitymissairauksien hoitona ovat yleensä lääkevoiteet kuureina sekä rinnalla päivittäin käytettävät perusvoiteet. Kroonisina sairauksina puna- ja valkojäkälä vaativat jatkuvaa hoitoa. Hoitoon sitoutuminen on tärkeää ja lääkevoiteiden lisäksi ihon säännöllinen perushoito on välttämätöntä.

Hoitamattomana sekä valko- että punajäkälään liittyy lisääntynyt levyepiteelisyövän kehittymisen riski. Ne vaativat siksi säännöllistä seurantaa.

Tukea ja neuvontaa

Onko sinulla kysymyksiä intimiialueen jäkälöitymissairauksista tai niiden hoitamisesta? Allergia-, iho- ja astmaneuvontamme neuvoo intiimialueen jäkälöitymissairauksiin liittyvissä kysymyksissä. Katso neuvontamme yhteystiedot ja aukioloajat.

Allergia-, iho- ja astmaliiton oppaat

Intiimialueen jäkälöitymissairaudet -opas (pdf-tiedosto)

Vertaistuki

Suljetut vertaistukiryhmät Facebookissa
Vertaistarinoita valkojäkälästä

Verkkoluennot

Jäkälöitymisihosairaudet -verkkoluennon tallenne (2023)

Allergia-, iho- ja astmaliiton yhdistykset

Tähän sairauteen liittyvät Allergia-, iho- ja astmaliiton yhdistykset:

  • Ihoyhdistys ry

Katso yhdistysten yhteystiedot.

Lisätietoja

Valkojäkälä, punajäkälä ja Pagetin tauti ulkosynnyttimissä [Terveyskirjasto] (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)