Allergiaruokavaliot vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta
Kodin ulkopuolella ruokailtaessa, esimerkiksi ravintolassa tai kahvilassa, allerginen henkilö on henkilökunnan ammattitaidon varassa. Kuuntelu, asioiden varmistaminen ja sujuva tiedonkulku tekevät kokemuksesta miellyttävän ja turvallisen allergiselle asiakkaalle.
Allergiaruokavaliot vaativat keittiöhenkilökunnalta tarkkuutta ja huolellisuutta.
Allergiaruokavaliot vaativat keittiöhenkilökunnalta tarkkuutta ja huolellisuutta. Allergioita ei saa vähätellä tai kyseenalaistaa. Erittäin vaikeissa allergioissa on tärkeää, että henkilökunta kiinnittää huomiota ruoanvalmistusprosessiin palveluketjun alusta loppuun.
Allergeenikontaminaation välttäminen on tärkeää ja se alkaa tiedonkulusta salihenkilökunnan ja kokin välillä, jatkuu ruoanvalmistusprosessiin mutta kattaa myös henkilökunnan hygieniaolosuhteet eli käsienpesun sekä pöytäpintojen ja työskentelyvälineiden puhtauden.
Lisätietoja ruoka-allergioista
Ohjeita elintarvikealan ammattilaisille
Osa ruoka-allergisista saa vakavia, jopa henkeä uhkaavia allergisia reaktioita eli anafylaksian pienestäkin määrästä sopimatonta ruoka-ainetta eli allergeenia.
Vakava ruoka-aineallergia tarkoittaa käytännössä sitä, että oireita aiheuttavaa allergeenia on vältettävä täydellisesti. Tarjottava ruoka on säilytettävä, valmistettava ja tarjottava erillään allergiaa aiheuttavasta ruoka-aineesta.
Ruoan kontaminaatio on vältettävä jokaisessa valmistusvaiheessa
Ristikontaminaatio [Ruokavirasto] (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tarkoittaa, että ruokaan on joutunut pieniä määriä allergeenia kosketuksesta toisiin ruokiin tai valmistusvälineisiin. Kontaminaatio elintarvikkeissa on joskus syynä ruokien aiheuttamiin allergiareaktioihin.
Erittäin vaikeissa allergioissa on tärkeää, että henkilökunta kiinnittää huomiota ruoanvalmistusprosessiin palveluketjun alusta loppuun. Ruokaa käsittelevän henkilön käsissä tai suojakäsineissä sekä valmistukseen käytettävien astioissa, välineissä ja paistotasoissa ei saa olla allergeenijäämiä.
Omavalvontasuunnitelmaan kannattaa ottaa yhdeksi kohdaksi allergeeniturvallisuuden varmistamisen. Lisäksi henkilökuntaa on hyvä kouluttaa säännöllisesti.
Ruoan valmistuksessa käytettävissä tuotteissa on oltava selkeät merkinnät kaikista ainesosista
Kannattaa huomioida, että allergeenit eivät ole välttämättä mainittu allergeenilähteen nimen mukaan (esimerkiksi maito tai kananmuna) vaan ne voidaan ilmoittaa myös yksittäisinä proteiineina, kuten esimerkiksi hera, kaseiini, lysotsomi.
Mikäli jostain raaka-aineesta ei löydy täydellistä ainesosaluetteloa, tuotetta ei pidä käyttää vakavasti ruoka-allergisen ruoan valmistamiseen.
Asiakkaalta on hyvä pyytää kirjallisena lista vältettävistä allergeeneista
Asiakkaan antama lista vältettävistä allergeeneista tulee viedä suoraan ruoan valmistuksesta vastaavalle kokille. Asiakkaalle valmistettu allergeenivapaa annos on hyvä merkitä selkeästi (esimerkiksi asiakkaan nimi lapulla annokseen).
Allergisen asiakkaan palveluketju kannattaa miettiä yhdessä koko henkilökunnan kanssa. Toimintamallia on hyvä kerrata säännöllisesti, jotta uudetkin työntekijät tietävät, miten toimitaan allergisten asiakkaiden kanssa.
Allergisella on oikeus huomaamattomuuteen julkisilla paikoilla. Allerginen asiakas ei halua tehdä itsestään numeroa vaan toivoo voivansa nauttia ateriastaan turvallisesti.
Usein esiin tulevat puutteet tai vaaratilanteet
- Tuotteista ei ole saatavilla tuoteselostetta, josta voisi tarkistaa kaikki ainesosat. Esimerkiksi tuote on toimitettu pahvilaatikossa, mutta tuotteet on säilytetty ilman laatikkoa (esimerkiksi pullat, piirakat ynnä muut kappaletavarat), eikä tuoteselostetta ole enää saatavilla.
- Oletetaan, että ruoassa ei ole asiakkaalle sopimatonta allergeenia, mutta ei varmisteta sitä.
- Tiedonkulku katkeaa asiakkaan ja ruoan valmistajan välillä. Onkin tärkeää pyytää asiakkaalta kirjallinen lista allergeeneista.
- Henkilökunta ei tiedä, mitä ruoka-aine on. Esimerkiksi couscous valmistetaan vehnästä, ja pesto sisältää pähkinöitä/pinjansiemeniä.
- Laktoositon ruoka ei ole sama asia kuin maidoton, vaan se saattaa sisältää maitoproteiinia.
- Gluteeniton ruoka ei välttämättä tarkoita täysin viljatonta, vaan se saattaa sisältää muuan muassa kauraa, tattaria, hirssiä, riisiä tai maissia.
- Epäselvä merkintätapa. Joissain ravintoloissa allergeenimerkintä tarkoittaa, että ruoka sisältää allergeenejä, toisessa sitä ettei allergeenia ole.
- Tiedot, taidot ja asenne. Henkilökunnalla pitää olla tietoa ruoka-allergioista, taitoa valmistaa ruokaa korvaavista tuotteista ja hyvä asenne allergioita kohtaan. Ei vähätellä vaan otetaan tarpeellisella vakavuudella vastuu ruuasta ja asiakaspalvelusta.